Porterstek

StekRäcker till ca. 6-8 portioner

1,3 kg nötkött, benfri franskyska, innanlår, ytterlår eller högrev
33 cl porter
1 dl svartvinbärssaft
0,5 dl kinesisk soja
2 tsk salt
1 dl vatten
2 tärn. köttbuljong eller motsvarande fond
1 tsk timjan
2 tsk krossade enbär
5 svartpepparkorn el ½ tsk krossad sv.peppar
3 klyftor vitlök
2 gula lökar

Till såsen:
8 dl buljong från grytan
2 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl

Tillagning:

  1. Välj en gryta så att kött med termometer lagom får plats.
  2. Skala lök samt vitlök. Hacka i bitar.
  3. Lägg i grytan med svartvinbärssaft, porter, soja, vatten, timjan, enbär och svartpepparkorn. Koka upp.
  4. Bryn ev. steken i lite smör om du önskar. Det går också bra att lägga den direkt i grytan.
  5. Låt alltsammans sakta koka/sjuda under lock ca 30 minuter. Vänd på steken och sätt i en köttermometer.
  6. Spetsen ska vara i mitten på steken.
  7. Ta grytan av plattan när innertemperaturen är 75° efter ca 1 1/2-2 timmar (undantag ytterlår till 85°).
    Låt steken ligga ca 20 min i skyn innan den skärs upp
  8. Ta upp steken och slå in den i folie att vila.
  9. Gör under tiden såsen genom att sila upp ca 8 dl köttbuljong från grytan i en kastrull.
  10. Vispa ihop grädde med mjöl i en skål och tillsätt under omrörning för att reda såsen. Låt koka i 5 minuter.
  11. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  12. Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite av såsen över och servera. Gärna med hackad persilja över.
  13. Servera resten av såsen bredvid, liksom förslagsvis kokt potatis och vinbärsgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.

Taggat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: