Mööra fläskkotletter i timjansås

Gjorde för infrysning till semestern! Blev möra saftiga kotletter. Längre ner på sidan recept för 4 portioner. Senast gjorde jag i gryta på spisen.

image9 fläskkotletter med ben, ca 1,7 kg (fanns på Coop!)
grillkrydda, lite salt och peppar
1 stor gul lök
2 -3 vitlöksklyftor
3 msk oxfond
1 kruka färsk timjan (3 msk)
eller 1 msk torkad, hade jag
4 dl grädde
4-5 dl vatten
1 dl vitt vin el matl.vin
1 tsk sambal oelek
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
4 tsk kinesisk soja
ev. salt och peppar
maizenaredning, strö
smör att steka i

Sätt ugnen på 175 gr
Skär snitt i fettkanten på kotletterna med en kniv, så drar de inte ihop sig när du steker dem. Krydda  med salt, peppar och grillkrydda. Bryn dem på båda sidorna, de ska bara få färg, de går färdigt i ugnen sedan. Lägg kotletterna bredvid varandra i en ugnsform.
Skala lök och vitlök. Finhacka lök och vitlök. Låt fräsa på svag värme några minuter. Löken ska inte få färg utan bara bli mjuk.
Finhacka färsk timjan (ta bort så mycket som möjligt av stjälkarna) och rör ner i lökfräset med övriga ingredienser eller tillsätt torkad timjan. Låt koka upp och smaka sedan av med salt & peppar.
Häll skyn över kotletterna. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca. 2 timmar.
Ev. sila skyn och koka upp i kastrull och tillsätt maizenaredning, strö så den blir lite tjockare. Beroende på avdunstning i ugnen tillsätt vatten så du får den såsmängd som önskas.

Servera med kokt potatis, grönsaker och gelé.
eller valfritt tillbehör som t. ex här nedan.

Krossad blomkål – Enkelt och snabbt! Koka blomkål mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av några minuter på låg värme. All vätska ska bort. Rör ner en klick philadelphiaost eller smör och stöt med potatisstöt. Smaka av med salt och vitpeppar.   image

Originalreceptet hittade jag hos 56kilo.se

Portioner: 4

4 fläskkotletter med ben
grillkrydda, salt, peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 msk oxfond
1/2 kruka färsk timjan eller
ca 1 1/2 tsk torkad
2 1/2 – 3 dl grädde
2 dl vatten
1/2 dl vitt vin el matl.vin
1/2 tsk sambal oelek
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soja
salt och peppar
maizenaredning, strö
smör att steka i

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: