Bullar med vanilj eller kardemumma

Ca. 30-35 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
800 g mjöl (ca 1,4 l) varav cirka 1/2 dl till utbaket
Vaniljfyllning:
125 g smör, rumsvarmt så det går att bre på degen
3/4 dl strösocker
4-5 msk vaniljsocker
eller
Kardemummafyllning:
125 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma

1 ägg
Pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en stor bunke. Mät upp mjölet.
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt.
Häll på mjölet och blanda. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
Låt jäsa upp ordentligt under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
Ta degen ur bunken. Dela i två delar.

Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
Bred smör över degen. Strö över strösocker och vaniljsocker eller kardemumma.
Vik över halva degen och sporra ut remsor som du tvinnar till bullar.
Lägg på plåt, täck med bakduk.
Likadant med den andra halvan av degen.
Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Om du inte satt på ugnen och värmt till 225 grader är det dags nu.
Ta 1 ägg – vispa upp och pensla. Strö på pärlsocker!
Grädda gyllene, fals 3 av 5 i min ugn ca. 8-10 minuter.

Recept med ändringar!

Taggat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: