Portergryta

1,3 kg nöt eller griskött, tärnat
1 stor gul lök, hackad
3 klyftor vitlök, pressad
3 msk kalv eller oxfond
2 dl vatten
3 dl porter
1 dl svartvinbärssaft, koncentrerad
½ dl soya
ca ½ tsk salt
knappt 0,5 tsk sv. peppar
1 tsk timjan
2 tsk enbär, krossade
4 msk vetemjöl eller maizenaredning, strö
1½ dl grädde

1. Bryn köttet i omgångar och lägg över i gryta tillsammans med brynt lök och vitlök.
2. Tillsätt vatten, porter, svartvinbärssaft, kryddor och fond.
3. Låt koka under lock tills det blir mört, ca 1-1½ timme. Jag kokade 2 timmar!
4. Red med vetemjöl utrört i lite vatten eller maizenaredning, strö. Tillsätt grädden och smaka av.
4. Servera med kokt potatis, svartvinbärsgelé och grönsaker.
Tips: Dekorera gärna med färsk persilja.

Större mängd för infrysning: ca 12 portioner
Ca 2 kg nöt eller griskött, tärnat
2 st gul lök, hackad
5 klyftor vitlök, pressad
5 msk oxfond
2 dl vatten
5 dl porter
1½ dl svartvinbärssaft, koncentrerad
3/4 dl soya
½-1 tsk salt
½ tsk sv. peppar, grovmalen
2 tsk timjan
15-20 enbär
7 msk. maizenaredning, strö
eller (ca 6 msk vetemjöl)
2 dl grädde

Taggat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: