Lasagne med spenatplattor på medelhavsvis

4 portioner
9 gröna lasagne plattor
300 g nötfärs
Olivolja
2 klyftor pressad vitlök
1 finhackad gul lök
1/2-1 zucchini, skivad på längden med osthyvel
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade tomater, gärna Mutti
1/2 tsk av vardera, basilika och oregano
salt och peppar

Ostsås:
10 dl gräddmjölk (30/70)
Ca 3/4 dl vetemjöl eller 5 msk maizenaredning, strö
25 g smör
3 dl riven mozarellaost (150 gr)
salt och peppar
50 gr riven parmesanost, att strö över

Så här gör du:

Ställ ugnen på 200 grader. Stek färs, lök och vitlök i en stekpanna med oljan. Blanda sedan i tomatkross, fond, tomatpuré, kryddor, salt och peppar.
Låt alltsammans sjuda ca 30 minuter.

Ostsåsen: Smält smöret. Spara 2 dl mjölk och häll resten av grädd/mjölkblandningen i en kastrull och låt sjuda upp. Vispa ihop mjölk och vetemjöl så det blir klimpfritt och häll blandningen i såsen under omrörning. Eller strö över maizenaredning strö.
Salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäker form, och täck botten med ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra, zucchini och lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 40-50 minuter eller tills den är klar .

Receptet fick jag inspiration till på en restaurang vid Rialtobron i Venedig! Mums…. aldrig ätit så god lasagne! 

Taggat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: