Köttsoppa

4 portioner
600 g högrev
1 liter vatten till blanchering av köttet

Kokning av köttet
1 gul lök
1 morot
1 liten bit rotselleri
1,5 lt. vatten
4 st vitpepparkorn
4 st kryddpepparkorn
2 st lagerblad
1 tärn. köttbuljong
1 tsk salt

Till soppan
1,2 lt. silad buljong från kokningen av köttet
3 morötter skurna i slantar
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 liten purjolök
ca 400 g potatis
ev. salt och peppar

1. Putsa köttet från onödigt fett och eventuella senor. Koka upp en liter av vattnet till blancheringen och lägg ner köttet. Låt koka upp igen och när det bildats skum tas grytan av från värmen och kött och gryta spolas rent under kallt rinnande vatten.

2. Skala rotsakerna och lägg dem i bottnen på den väl rengjorda grytan, lägg det blancherade köttet ovanpå, salta och häll på 1,5 liter vatten, låt koka upp och skumma om det behövs. Låt sjuda tills köttet är mycket mört, beräkna ca 1 1/2 timma, ta upp det och ställ åt sidan så länge.

3. Häll den silade buljongen i en ren gryta som rymmer all soppa. Skala och skär rotsakerna till soppan i lagom stora bitar och lägg ner i buljongen och låt allt småkoka  ca 20 minuter tills de är färdiga.

4. Ansa under tiden purjolöken och skär den i centimetertjocka skivor, skölj den noga i ett durkslag, låt purjon koka med mot slutet.

5. Skär köttet i småbitar, lägg ner det i soppan och låt allt bli varmt, smaka av soppan med salt och vitpeppar om det skulle behövas. Häll upp i soppskål och strö eventuellt hackad persilja över.

Recept med en del ändringar!

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: