Mustig köttgryta med svamp

6 portioner
600 g grytbitar av nöt/ fläskkött
här använde jag fläskfilé
salt och peppar
smör/olja till stekning
2 st morötter
10 st små steklökar
4 st vitlöksklyftor
½ tsk torkad timjan
eller ½ msk hackad färsk
(1 kvist rosmarin)
1,5 dl vitt vin eller matlagningsvin
1½ msk kalvfond
3 dl vatten
1 burk hela körsbärstomater ca 400 g
1-2 msk tomatpuré
ev. mera salt och peppar
maizenaredning, strö

150 gram kantareller eller annan svamp
lingon, färska eller frysta
ev. färsk timjan

Servering: Crème fraîche

Skala och skiva lök och vitlök. Skala och skär morötterna i tjocka slantar.
Skär köttet i tärningar och bryn i en stekgryta. Tillsätt den frästa löken och vitlöken
samt vatten, fond, vin, tomaterna och tomatpurén. Krydda med timjan, salt och peppar. Tillsätt morötterna när det återstår ca 25 min av kokningen
Låt koka på svag värme under lock i minst 1 timme beroende på vilket kött du använder. Kontrollera om köttet är mört, låt annars puttra ytterligare ca 30 minuter.
Red med maizenaredning om du önskar lite tjockare konsistens.

Fräs svampen i en klick smör några minuter och blanda försiktigt ner i grytan.
Garnera med lingon och gärna lite färsk timjan.

Servera grytan med kokt potatis och en sallad. En klick crème fraîche är trevligt som tillbehör!

Receptet kommer från en veckotidning!

Annonser

Taggat:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: