Osmansk gryta

Osmansk gryta blev en favorit i Turkiet så jag testade detta recept. Har ingen lergryta så jag gjorde i vanlig ugnsform.(31*25 cm)
8 portioner
800-900 g benfritt nötkött,
högrev, putsad
smör/olivolja
2 st gul lök
1 st aubergine ca. 250 g
4 st tomater (kvist)
1 stor grön paprika
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
3 msk kalv/ oxfond + 4 dl vatten
2 msk sumak eller
ca 1 msk pressad citronjuice
1/2 – 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk sambal oelek

300 g fetaost

1. Skär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar. Bryn köttet i stekpanna eller gryta, tillsätt lök, vitlök och tomatpuré mot slutet samt fond och vatten. Häll över i formen och tillsätt resten av ingredienserna utom fetaosten som tillsätts mot slutet eller innan servering.
2. Ugnsbaka i 225 grader ca 30 minuter, sänk till 175 grader med folie över. Ca 2 1/2 – 3 timmar sammanlagt och nu var köttet mört!

Lergryta
Lägg det stekta köttet och alla ingredienser i en blötlagd lergryta. Ställ grytan i kall ugn och sätt ugnen på 225 grader i ca. 2 timmar eller tills köttet är mört. Då kan du ha mindre vätska!

Serveras med klyftpotatis, pommes frites eller ris. Lättkokt broccoli och vitlöksbröd.

Taggat:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: