Danska smörbullar i långpanna

Om de är danska har jag ingen aning om, men jäkligt goda!

35 bitar

50 g jäst
2,5 dl mjölk
125 g smör
2 ägg
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
3 dl vaniljkräm(Dr.Oetker)
(1 påse till 4 dl mjölk)

Smörkräm:
125 g smör
1,25-1,5 dl socker
1 1/2 msk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull, dra av plattan och tillsätt mjölken. Häll den ljumna (37 grader) degvätskan över jästen och rör så det löser sig.

Tillsätt ägg, socker, salt och mjölet lite i sänder tills det blir en slät lite kladdig deg. Spara lite mjöl till utbaket. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Gör under tiden fyllningen av marsankräm, och rör ihop smör, socker och vaniljsocker till smörkräm.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.

Dela den i två lika stora delar. Kavla den ena till en rektangulär kaka som ska passa på en smord eller bakpappersklädd långpanna 30*40 cm och bred på marsankrämen.

Kavla ut den andra delen till ytterligare en rektangulär kaka. Bred över smörkrämen och rulla ihop som en rulltårta som skärs i 35 bitar/bullar. Ställ bullarna med snittytan uppåt på marsankrämen i långpannan.

Sätt ugnen på 220 grader.

Låt alltsammans jäsa i ca 30 minuter. Pensla med vispat ägg och lägg på pärlsocker.

Grädda långt ner i ugnen( 2 falsen i min ugn) i 1015 minuter.

Skär i 35 bitar när den svalnat något.

Recept här! med ändringar!

Annonser

Taggat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: