Italienska köttbullar med tomatsås

7 portioner
1 kg valfri köttfärs
1 gul lök, mixad
3/4 dl vatten
2 msk ströbröd
1 ägg
1-1,5 dl grädde
1 dl riven parmesan
1/2 tsk malen vitpeppar
2 tsk salt (efter smak)
1 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
1/4-1/2 ekologisk citron, rivet skal ”zest”

Tomatsås
3 banan schalottenlökar, finstrimlade
2 msk olivolja
3 burkar finkrossade tomater (märket MUTTI är nästan ett måste)
1 kruka basilika, hackad
1 tärning grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor, pressade
salt, efter smak
nymalen svartpeppar, efter smak

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör i hop köttbullssmeten.
Mixa löken i vatten i t.ex litermått. Blanda lök, ägg, grädde, ströbröd, riven parmesan, citronzest, persilja, salt och vitpeppar i beredningsskålen. Låt dra ca 5 min.
Blanda i färsen till en fin och jämn smet. Tillsätt mer grädde om den blir torr, men den får absolut inte bli så kletig och lös att det inte går att forma bollar.
Forma lite större köttbullar med hjälp av lite vatten i handflatorna, (då klibbar det mindre).
Lägg köttbullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. (Blir ca 30 st)
När alla köttbullar är rullade, sätt in plåten i ugnen i ca 15 min.
Gör något större köttbullar än vanliga så får vi nog samma size. Och smaka gärna på en köttbulle och se om den är färdig efter ugnen. Annars såklart låter ni dem bara koka vidare i tomatsåsen.

Gör under tiden tomatsåsen.
Fräs fint strimlad schalottenlök i 2 msk olivolja, på medelhög värme. Löken får inte brännas, då blir den besk.
Tillsätt de krossade tomatburkarna, pressa i vitlök, tillsätt buljongtärning och hacka i en hel kruka färsk basilika.
Låt puttra ihop och smaka upp med salt & ev nymalen svartpeppar.
När Köttbullarna är klara i ugnen, ta ut och lägg ner dem i tomatsåsen. Låt små-sjuda på svag värme bara för att få ”gotta” sig i tomatsåsen och hålla värmen.

Servera nu dessa fantastiskt goda köttbullar med tomatsås till al dente kokt spaghetti och massa riven parmesan. Toppa med en kvist färsk basilika och NJUT ♥

Ellematovin med lite ändringar!

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: