Lycklige Henriks äppelkaka

1 ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1-2 tsk bakpulver
125 g smält smör
1 citron
Kanel
4 medelstora svenska äpplen
Eventuellt ½ dl konjak/whiskey

Smöra och häll på ströbröd i en gjutjärnspanna. Jag hade en form på 20 cm i diameter.

Dela äpplena, kärna ur dem och skär dem i tunna skivor (lägg eventuellt äpplena några min i konjaken/whiskyn).

Vispa ägg och socker, häll i mjöl, bakpulver och smält smör. Riv ner skalet från halva citronen. Vispa ihop smeten. Tryck ner den tröga smeten i pannan och fördela den jämnt.

Därefter trycks äppelskivorna ner i smeten. Riv eventuellt ner resten av citronskalet. Strö några teskedar socker över och pudra med kanel.

Grädda kakan mitt i ugnen 25–30 minuter på 200 grader. Med vinteräpplen hade jag ca 45 minuter!

Ta ut den färdiga kakan och vält upp den på en tallrik. Lägg en tallrik över botten och vänd tillbaka den så att ovansidan på kakan kommer upp inför servering. Vaniljsås eller glass är en smaksak. Kakan är så dräpande god att den klarar sig utan tillbehör.

Recept av Henrik Elmberg i ekuriren.se

Taggat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: