Bear Can Chicken i ugn

Recept för 4 portioner= 1 kyckling

Kycklingrub:
1 msk ancho chili pepper eller 1/2 tsk Chili explosion krydda
1 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk torkad timjan
2 msk muscovadosocker/ rörsocker
salt, svartpeppar

1 hel kyckling (cirka 1,5 kg)
0,5 dl rapsolja
1/2 burk öl (33 cl)
4 vitlköksklyftor
1 tsk liquid smoke

Rotsaksmos:
1 palsternacka, stor
1 morot
700 g potatis
1 dl creme fraiche
1 klick smör
salt, peppar

Snabbpicklad rödlök:

1 dl vatten
1 msk socker
1 msk salt
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk balsamvinäger
1 röd lök, liten

Gräddsås:
1 1/2 dl sky + vatten
1 msk kyckl.fond
2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1/2 msk kin.soja
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
ca 3 msk maizenaredning, strö
salt, svartpeppar

1. Blanda alla ingredienserna till rubben. Skölj kycklingen och torka av den. Se till att öppningen är tillräckligt stor för en burk. Pensla kycklingen med olja och klappa in ruben runt om. Skär upp burken med en konservöppnare så den är helt öppen. Slå av hälften av ölen i ett glas (och drick upp). Halvera vitlökarna och ha ner dem samt liquid smoke i burken. Trä på kycklingen på burken och ställ in i ugnen i 175°C i cirka 1,25-1,5h.
2. Skala och hacka palsternacka, morot och potatis. Koka i saltat vatten till de mjuknat, cirka 15 minuter. Slå av vattnet och mosa rotsakerna. Rör i creme fraiche, smör och smaka av med kryddor.
3. Koka upp vatten tillsammans med socker, salt och vinäger. Skär löken i skivor och lägg ner den i kastrullen. Lyft av kastrullen och låt det svalna. Låt stå cirka 20 minuter.
4. Koka upp skyn+vatten, vispgrädde, vitt vin, kycklingfond, soja, balsamvinäger  och timjan. Red av med maizenaredning, strö. Låt sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar.

Receptinspiration från Landleyskok.se med ändringar!

Taggat:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: