Lax Walewska

Foto 2 portioner.

4 port:
ca 500 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1.5 dl torrt vitt vin
2 msk fiskfond
1 1/2 dl vatten
1 msk smör
1 msk maizenaredning, strö
3 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
2 msk smör
salt

Duchessepotatis:
12 st (1 kg) medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
2 st äggulor
ca 1 tsk salt

Garnering:
ca 300 g räkor med skal
färsk grön sparris
färska champinjoner
hackad dill

Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse och spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert fat.

Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min (lite beroende på hur tjock bit, kolla så den är färdig)
Sätt ugnen på grill 275 grader.

Såsen:
Koka ihop vin, fiskfond och vatten till hälften.

Tillsätt grädden, red av med maizenaredning och koka kraftigt under vispning till en ganska tjock sås. Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och lite smör. Smaka av med salt och citronsaft.

Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och pommes duchessen får fin färg.

Dekorera med stekt sparris, stekta champinjoner, hackad dill och skalade räkor.

Ursprungsreceptet kommer från Matplatsen men jag har ändrat en del och tagit bort hummer!

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: