Kladdkaka med chokladmousse

Enkelt men ljuvligt gott! Klassisk kladdkaka i botten toppat med en krämig och chokladig ljus mousse. Lyxa till kakan genom att toppa med hyvlad choklad och hallon.

Kladdkaka:

100 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en mindre springform (20 cm i diameter).

Smält smöret. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna samt äggen. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan är klar när ytan stannat. Låt svalna helt.

Mjölkchokladmousse:

100 g mjölkchoklad (Fazer blå)
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron och låt den svalna lite. Rör snabbt ner (den rumsvarma) äggulan i chokladen och tillsätt en klick av grädden under omrörning. Rör sedan ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Vispa inte!

Tips! OM olyckan är framme och moussen skär sig – ta det bara lugnt. Ställ hela skålen med mousse i mikron några sekunder tills den blir ljummen eller värm den i en kastrull under omrörning på låg värme. Låt den lösa ”moussen” svalna i kyl några timmar och vispa sedan upp den med elvisp eller ballongvisp.

Toppa kladdkakan med moussen och ställ gärna kallt några timmar. Garnera med hyvlad choklad eller färska hallon. Hela kakan går bra att frysa men låt den tina långsamt inför servering.

Ensmaksak

Taggat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: