Jultorsk med bechamelsås

2 portioner

2 st torskrygg, 300 g
ca 1/2 tsk salt
vitpeppar

1/2 msk smör till formen

Värm ugnen till 160 grader.
Lägg torskfiléerna i en smörad ugnsfast form och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 20-25 min.

Bechamelsås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 dl grädde
spad från torsken
salt och vitpeppar

Smält smöret till såsen i en tjockbottnad kastrull. Vispa ihop mjölk, grädde och vetemjöl i kastrullen. Låt koka ca 5 minuter under vispning. Tillsätt vätskan från fisken och kokspad, smaka av med salt och vitpeppar. Viktigt när du lagar den här såsen är att salta först mot slutet, annars finns risken att såsen bränner fast.

1/2  pkt bacon, strimla och stek det knaprigt i en varm stekpanna.

Servera med krossad kryddpeppar (rikligt!) som strös över samt kokt potatis, ärtor och rårivna morötter.

Taggat:, , ,

En tanke på “Jultorsk med bechamelsås

  1. Dan Gyll 29 december, 2019 kl. 09:56 Reply

    Lutfisk är nog godare än jag minns från min barndom då konsistensen var viktigast. Därför extra kul med varianter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: