Karelsk stek (Karjalanpaisti)

6 portioner
1,2 kg nöt- och fläskkött
(hade högrev och picnicbog)
1 msk oxfond, kan uteslutas
2 stora lökar
2 – 3 morötter
30 st kryddpepparkorn
1 krm svartpeppar, grovmalen
6 lagerblad
2 tsk salt
vatten
smör

Sätt ugnen på 200 grader och sänk till 150 grader efter 30 minuter. Skär köttet i 3×3 cm kuber. Stek snabbt i omgångar i smör så att köttet får lite färg. Lägg köttbitarna i gryta med lock eller ugnsform och salta. Skala lök och morötter och skär dem i stora bitar. Stek löken och tillsätt den, morötterna, kryddpepparkornen och lagerbladen i formen. Häll i fond och vatten så att det täcker köttet. Ställ in grytan med lock eller formen i ugnen med ugnsfolie över och baka i ca 3 timmar. Jag plockar bort morötterna efter halva koktiden.
Köttet ska vara riktigt mört! Fyll med kokande vatten om det kokat bort och smaka av med ev. mera salt.

Servera med kokt potatis, potatismos eller rotmos. Jag hade ugnsrostade rödbetor men inlagda rödbetor funkar bra.

500 g rödbetor
1 msk olja
1/4-1/2 tsk salt
1 nypa svartpeppar
1/2 tsk torkad timjan

Blanda olja med salt, peppar och timjan i en form.
Tillsätt skalade rödbetor som du skurit i klyftor, blanda runt.
När 1 timme återstår av koktiden på köttet kan du sätta in dem i mitten av ugnen bredvid i egen form.

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: