God fiskgratäng med dill och citron

4 portioner

3- 4 torskryggfiléer eller annan vit fisk
150 g skalade räkor
salt och vitpeppar

Potatisduchesse
800 g skalad, mjölig potatis
1,5 dl mjölk
30 g smör
2 äggulor
salt & peppar

Gör så här:
1. Skala och dela potatisen i mindre bitar, koka i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka.
2. Häll av vattnet och låt ånga av några minuter utan lock. På det sättet får du inte ett vattnigt potatismos.
3. Tillsätt mjölk och smör och vispa med elvisp.
4. Tillsätt äggulan och mosa in den i moset. Är potatismoset för hårt är det bara att tillsätta lite mer mjölk.
5.  Smaka av med salt och peppar.

Citron och dillsås:
25 g  smör
2 dl grädde, 40%
0,5 dl mjölk
1 msk fiskfond + ev. fiskspad
3 msk hackad dill
saften av 1/2 citron (2 msk)
salt och vitpeppar
ca 3 msk maizenaredning, strö

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg den upptinade torskfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra och täck med folie. Tillaga fisken i ca 10 minuter tills den är nästan klar.
3. Gör potatismoset.
4. SÅS– Smält smöret och tillsätt grädde och mjölk. Låt sjuda 5 minuter.
5. Red av såsen med maizenaredning, strö och sjud några minuter. Tillsätt dill, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
6. Spritsa eller klicka potatismos runtom fisken.
7. Häll såsen över fisken. Strö över 1 dl riven ost.
8. Höj temperaturen till 225 grader och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter.
9. Krama ur vätskan ur de skalade räkorna och fördela dem över fisken när 5 min. av gratineringen återstår.
10. Som tillbehör:  rårivna morötter, gröna ärter och lättkokt broccoli.

Allers.se med lite ändringar!

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: