Persiljejärpar i gräddsås

5 portioner = 10 järpar 

500 gr nötfärs
1 st ägg
3/4 dl ströbröd
1 dl vatten
1/2 dl grädde
0.5 msk salt
1 krm vitpeppar
2 msk mixad/riven gul lök
1 msk potatismjöl

Persiljesmör
50 gr smör
1 1/2 dl finhackad persilja

1. Rör ihop smöret med finhackad persilja och ställ i kylskåpet.
2. Mixa lökbitar i vattnet med stavmixer (eller använd rivjärn) tillsätt grädde, blanda i ströbröd och låt svälla i 10 min.
3. Blanda i ägg och kryddor. Tillsätt färsen och potatismjölet, blanda ordentligt.
4. Dela färsen i 10 bitar och platta ut var och en i handen. Lägg ca 1 tsk persiljesmör på varje och nyp ihop till avlånga järpar. Se till att järparna är täta, annars är det lätt att allt det goda smöret rinner ur när du steker.
5. Stek järparna i smör på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta.
Jag steker i ugn, 200° ca 25 minuter.

Gräddsås
3 dl vatten med stekskyn
2 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
2 tsk tomatpuré eller röd vinbärsgelé
2 tsk balsamvinäger
ca 4 msk maizenaredning, strö

Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde, soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila såsen och häll tillbaka i stekpannan och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt, peppar och tomatpuré. Red av skyn med maizenaredning, strö.

Steker du i ugn, blanda ingredienserna till såsen i stekpanna och red av skyn med maizenaredning, strö.

Servera persiljejärparna i såsen. Här hade jag potatismos men kokt potatis funkar lika bra.

Pressgurka
1 gurka- skivad tunt med mandolin eller osthyvel
0,5 tsk salt
2 msk ättika (12% styrka)
0,5 dl vatten
2 msk vitvinäger
2 msk socker
3/4 tsk vit- eller svartpeppar
1 dl finhackad persilja

Gör såhär:
Strö salt på gurkan och lägg en tyngd över. Låt stå i 30 min. Blanda ättika, vinäger, socker, peppar och vatten. Rör om tills sockret löses upp. Häll av gurkspadet som runnit av gurkan. Blanda ättiksvattnet och persiljan med gurkan och ställ i kylen minst 1 timme innan servering.
Recept på gurkan kommer från Zeinaskitchen.

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: