
2 plankor
2 torskryggfiléer (300 g)
salt & peppar
paprikapulver
fiskkrydda, valfri
Salta filéerna och låt dem rimmas i ca 20 minuter.
Torka av överflödigt salt och krydda.
Stek fisken i rikligt med smör på båda sidor i stekpannan medan plankan gratineras i ugnen.
Dill och citronsås
25 g smör
1 msk vetemjöl, knappt
1 1/2 dl grädde
1-1 1/2 msk pressad citron
1 msk fiskfond
1/2 msk dill (färsk eller djupfryst)
salt & peppar
Gör så här:
Smält smöret och vispa i mjölet. Häll i övriga ingredienser och kryddor och låt såsen koka ihop.
Duchessepotatis
6 st medelstora potatisar av mjölig sort
ca 400 g skalad potatis
25 g smör eller rapsolja
1/2 dl grädde
1 äggula
salt & vitpeppar
1 tsk dill
Koka potatisen och slå av vattnet, mosa med elvisp och arbeta in smör, grädde, äggulor och kryddor. Lägg moset i en spritspåse. Jag brukar låta moset svalna lite innan jag spritsar ut det runt plankans kanter, innanför rännan.
Tomat
1 tomat – dela tomaten som en ”stjärna”. En tomathalva till varje planka. Strö över lite parmesan och oregano.
Sparris
Skär bort de träiga ändarna på sparrisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner sparrisen i 2 minuter strax innan servering. Färsk broccoli kan du sätta i samtidigt.
Gör så här:
Olja in och bränn av plankorna i ugnen ca 10 min på 225 C° före varje användning. Tänker att de blir mer hygieniska att äta på.
Ugn 225 C° Börja med att spritsa ut potatismoset på de avbrända plankorna. Halvera tomaten och placera ut en tomathalva på varje planka, krydda med oregano och parmesan.
Ställ in plankorna i mitten av ugnen, och låt dom stå i ca 10-12 minuter tills potatismoset har fått fin färg.
Ta ut plankorna, lägg på den stekta fisken och häll över såsen. Lättkokt broccoli och sparris.
Garnera med citronklyfta och dill.
Skötselråd för planksteksbräda
Lägg ej plankorna i blöt, ej heller i diskmaskin. Diska av dem under rinnande varmt vatten. Plankorna skall ej heller användas i micro.