Fläskfilé med dijon- och konjakssås

4 portioner

1 fläskfilé ca 700 g
smör till stekning
lite salt & peppar
2 1/2 dl grädde, 40%
2 dl vatten
1 msk soja
2 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk chilisås
2 msk konjak
1 msk kalv eller oxfond
2 msk maizenaredning, strö
salt & vitpeppar
ett knippe gräslök, hackad (jag hade djupfryst)

Skär bort senor och fett från köttet och stek filén hel på hög värme tills den har brun och fin stekyta runt om. Krydda. Skjölj ur pannan med vatten och spara till såsen. Lägg den i en ugnsfast form och stek färdig i ugnen på 200 grader, det tar ca 35-40 minuter. Se till att den är genomstekt (70°) och ta ut ur ugnen och låt köttet vila några minuter. Skär sedan köttet i 1 cm tjocka skivor och lägg dem i en ren ugnsfast form.
Blanda alla ingredienser till såsen, utom gräslöken och låt den koka upp under omrörning i en panna eller kastrull. Red av såsen med maizenaredning, strö och smaka av. Lägg i gräslöken och häll såsen över köttet och ställ in formen i ugnen några minuter så att allt blir varmt.

Recept med ändringar! Matarkivet

Hasselbackspotatis med parmesan 

800 g potatis, medelstora
20 g smör
salt, peppar
1 dl riven parmesanost

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala potatisen och skär skivor i den men inte helt igenom, som hasselbackspotatis.
3. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper med den hela sidan ner. Pensla med smält smör och krydda med salt och peppar. Baka i ugn i 45 minuter.
4. Pensla med smör och strö över riven parmesanost. Baka i ca 10 minuter till tills potatisen är mjuk och fått fin färg.

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: