Lyxiga köttbullar i gräddsås

4-5 portioner 
500 g nötfärs
3/4 dl ströbröd
1 dl grädde
3 msk kalvfond (koncentrerad)
1/2 gul lök, riven
1 ägg
2 krm svartpeppar
1/2 tsk allkrydda
salt behövdes inte!

1. Lägg i ströbrödet i formen.
2. Häll på grädde, mjölk, kalvfond, riven lök och knäck ägget i vätskan.    Blanda allt. Låt svälla 10 min.
3. Krydda efter tycke och smak.
4. Lägg i färsen och blanda den tillsammans med vätskan. Krydda ytterligare vid behov.
5. Bearbeta färsen så den blir ganska fast, lättare att rulla köttbullarna då.
6. Provstek en liten köttbulle och smaka.

I matgruppen ” Glada hemmakockars recept till vardag & fest” hade Bo Olausson lagt in detta recept på köttbullar. 😋 Originalreceptet längre ner på sidan!

Jag stekte köttbullarna i ugn, 200° ca. 25-30 minuter.

Gräddsås:
2 dl vatten med stekskyn
2-3 dl grädde
2 msk kalvfond
1/2 msk kinesisk soya
(ev. salt) och peppar
2 tsk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
(1 tsk lökpulver)
ca. 1 1/2 msk  maizenaredning, strö

Häll vatten+ steksky, grädde, soya, tomatpuré och fond i kastrull och koka upp.
Red av skyn med maizenaredning och låt den sjuda ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.

#########

Recept för 4-6 personer:
8 hg blandfärs (eller kalvfärs)
1,5 dl ströbröd
1 dl grädde
0,5 dl mjölk
1 dl kalvfond
1 stor gul lök, riven
1 ägg
Salt, peppar, grillkrydda
Använd gärna matberedare om du har.
1. Lägg i ströbrödet i formen.
2. Häll på grädde, mjölk, kalvfond, riven lök och knäck ägget i vätskan. Blanda allt. Låt vila/svälla 10 min.
3. Krydda efter tycke och smak.
4. Lägg i blandfärsen och blanda den tillsammans med vätskan. Krydda ytterligare vid behov.
5. Bearbeta färsen länge och väl så den blir ganska fast, lättare att rulla köttbullarna då.
6. Provstek en liten köttbulle och smaka.
7. Nöjd? Bara att köra vidare med att rulla och steka!
8. Såsen gör du på stekskyn. Jag brukar hälla på cirka 3 dl varmt vatten i stekjärnet och lägga i en köttbuljongtärning. Låt koka upp. Red av med skakat mjöl/vatten. Späd såsen med grädde efter eget samvete och använd samma samvete till att dutta i lite socker på slutet. 🙂
Färgsätt med soja om du vill ha såsen lite mörkare. Häll såsen över köttbullarna och låta hela rätten få gifta sig smakmässigt.

Taggat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: