Kyckling med lyxstuvad potatis


Till kycklingen behövs:
1 hel färsk kyckling, gärna majskyckling
Saltlake:
2 liter vatten
6 msk salt
2 tsk torkad dragon
2 tsk torkad basilika
1 lagerblad

Glasyr:
2 msk japansk soja ( jag hade kinesisk soya)
2 msk flytande honung
2 msk färspressad citronsaft

Koka upp saltlaken i en kastrull som rymmer kycklingen men inte för stor, laken ska nå upp ordentligt så att kycklingen täcks så mycket som möjligt när den läggs i.
Låt laken svalna helt innan du lägger i den skjölda kycklingen. Lägg på lock och in i kylen minst 15 timmar. 

Ta upp kycklingen ur laken och låt den rinna av.
Torka kycklingen och lägg i smord ugnsfast form med bröstet uppåt. Blanda ihop glasyren och pensla kycklingen med ungefär hälften. Formen, bara så stor att kycklingen ryms.
Ställ in kycklingen mitt i ugnen på 225 grader i 25 minuter tills den har fått fin färg. Ta ut den och ge den en omgång till med resten av glasyren. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och ställ in kycklingen i ca 50 minuter till. Nästa gång ska jag ha persiljesmör under skinnet, tips från en matgrupp! 👍
Kolla vid tjockaste delen av ett lår med ett snitt att köttet inte är det minsta rosa, det ska vara vitt och fint. Då är kycklingen klar!
Låt kycklingen vila några minuter så stannar köttsaften kvar bättre i köttet. Skär sedan upp den och servera med valfritt tillbehör. Gjorde potatisen under tiden kycklingen var i ugnen och den passade perfekt.

Receptinspiration!

Lyxigt stuvad potatis med rödlök, tomat, haricot verts och gräslök

4 portioner
Ca 1 kg fast potatis, skalad och skuren i centimeterkuber
1 stor rödlök, klyftad
2 tomater
Ca 125 g haricot verts
Smör
1 grönsaksbuljongtärning ( 1 1/2 msk grönsaksfond)
5 dl vatten
1 dl vispgrädde
3 msk hackad gräslök
1 dl riven lagrad ost
Salt och svartpeppar

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner dem i kokande vatten i ca 10 sekunder. Ta upp dem och spola i kallt vatten. Dra av skalen, dela och skär tomaterna i klyftor.
Skär haricot verts i mindre bitar.
Koka ihop buljong och grädde tills lite drygt hälften är kvar.
Bryn potatis och lök i smör i en stekpanna tills potatisen är nästan genomstekt, den ska ha lite tuggmotstånd kvar. Häll på buljonggrädden och låt den koka in, men inte helt och hållet – det ska vara lite lös vätska kvar innan resten blandas i.
Rör försiktigt ner tomater, haricots verts, gräslök och ost tills osten har smält. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera direkt!

Recept!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.