
4 portioner
500-600 g laxfilé
1 – 2 st lime (2 msk)
citronpeppar och vitpeppar
1/2 tsk salt, drygt
dill, finhackad
1. Lägg laxfilén på ett fat med skinnsidan ner. Pressa över limesaften och strö över citronpeppar, vitpeppar och den finhackade dillen.
2. Låt stå i kylen och dra i en halvtimme.
3. Stek därefter laxfilén hastigt på båda sidor men med skinnsidan ner först.
Hade laxfilé 4*125 g utan skinn!
Sauterade grönsaker
0.5 st zucchini
0.5 st purjolök
1 st morot, 150 g
3/4 dl vatten+1/4 grönsaksbuljongtärning
en nypa vitpeppar
persilja
Smält smör i botten på en gryta, lägg ner de strimlade grönsakerna och låt dom svettas under lock i 5 minuter. Tag av locket och häll i 3/4 dl grönsaksbuljong. Låt ångkoka i 5 minuter. Strö över finhackad persilja.
Créme fraiche-sås
2 dl creme fraiche
1 msk majonäs
2 msk dijonsenap (går bra med annan senap)
1 msk honung
en handfull gräslök/dill/persilja
½ dl vitt vin (eller pressad lime)
en nypa vitpeppar
Blandas samman, smakas av med vitvin och vitpeppar. Passar till all sorts fisk.
Servera med sallad och ris eller kokt potatis.
Ps! Jag fryser in vitt vin i glasburk och skedar åt mig det som behövs!