
6 portioner
1000 g benfri kotlettrad (ca 6 skivor)
salt & peppar
allkrydda
1 st gul lök
3 klyftor vitlök
1 msk soja
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1/2 msk grönpeppar, krossad
1 msk oxfond
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
ca. 2-3 msk maizenaredning, strö
Hel kotlettrad som jag skar bort en del av fettkanten och sen i skivor. Bryn i stekpanna på hög värme. Krydda med salt, peppar och allkrydda. (Obs! var försiktig med salt.) Lägg över i gryta med lock. Skyn behöver inte täcka köttet.
Hacka gul lök och finhacka vitlöken. Fräs och tillsätt tomatpurén mot slutet + övriga ingredienser.
Häll skyn över kotletterna i grytan. Koktid ca. 1 1/2 timme.
Plocka upp kotletterna och gör såsen genom att reda av med maizenaredning, strö eller annan redning.
Hasselbackspotatis
8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 msk ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 30 min. beroende på storlek. Ta ut formen och pensla med mera smör och häll på ströbröd. Baka potatisen ytterligare i 20 min. tills den är färdig.
Picklad rödlök
1 rödlök
1-2-3 lag
2 msk. ättikssprit 12 %
4 msk. socker
1 dl vatten
2 krm. salt
Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skiva löken tunt och lägg i en glasburk med lock.
Slå den lite avsvalnade lagen över den skivade löken och låt stå kallt i minst ett dygn innan servering. Löken sjunker om lagen inte täcker från början.
Servera med hasselbackspotatis, lättkokt broccoli och en blandsallad med picklad rödlök.