
8-9 portioner ca 70 st
1000 g blandfärs
1 dl vatten
1/2 dl grädde
1 dl ströbröd
4 msk mixad lök eller riven
2 ägg
1 msk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
Gör såhär:
Mixa den skalade ock skurna löken i bitar i 1 dl vatten. Blanda i grädde och ströbröd, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser. Fukta händerna och rulla köttbullar. Stek i stekpanna eller i ugn.
Lägg på en plåt. Värm ugnen till 225°. Ta in plåten mitt i ugnen och låt bakas i ca 20 min, tiden varierar beroende på hur stora köttbullar du har rullat.
Sås till 4 portioner
2 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2-2 msk kalvfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och vitpeppar
2 tsk tomatpuré
1 1/2 msk. maizenaredning, strö
Blanda vatten, grädde, soya, tomatpuré och fond i kastrull och koka upp.
Red av skyn med maizenaredning och låt den sjuda ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
Serveringsförslag: Kokt potatis/potatismos, gräddsås, pressgurka, lingon och en sallad.