Högrevsgryta

6 – 7 portioner
1,3 kg högrev (1 kg putsad)
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
3 msk smör
ca 1 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmalen
1 dl tomatpuré
ca 1 krm cayennepeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk timjan, torkad
6 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk kalvfond eller 1 tärning köttbuljong
1 – 2 röda paprikor
(3 msk vinäger, röd eller vit)
3 msk ajvar, mild
ljus maizenaredning, strö

Putsa och skär köttet i grytbitar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Bryn köttet i smör i omgångar. Lägg över i en stor gryta. Salta och peppra.
Fräs lök, vitlök och paprika på medelvärme så att det mjuknar lite.
Låt tomatpurén fräsa med mot slutet.
Lägg över detta i grytan. Häll i vatten och tillsätt cayennepeppar, paprikapulver, timjan och ajvar relish.
Låt grytan koka upp, sänk värmen så att det bara puttrar. Låt småkoka i ca 2 – 2 1/2 timme.
Tillsätt grädde och smaka av, redning med ljus maizenaredning som strös över till önskad konsistens och får puttra några minuter.

Rotfruktsmos, 4 portioner
700 g potatis
100 g morot
200 g palsternacka
2 msk smör
1 dl crème fraiche
Salt och peppar

Skala och skär palsternacka, morot och potatis i bitar. Koka i saltat vatten tills de mjuknat. Slå av vattnet och mosa rotsakerna med handmixer eller potatisstöt tills det är lite bitar kvar. Rör i crème fraiche, smör och smaka av med kryddor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.