Kassler i Bergakungens sås

4 portioner
600 g kassler
1 stor gul lök
smör att steka i
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
0,5 dl torrt vitt vin (matlagningsvin)
2 dl grädde, 40%
1 dl vatten
1 msk kalvfond- kan uteslutas
1 1/2 msk chilisås eller 1 msk tomatpuré
1/2 krm peppar

Gör så här:

Hacka löken och skiva upp kasslern i tunna skivor.
Ta de sista 2-3 skivorna och skär upp i tärningar.
Stek kasslern i smör så du får fin yta, lägg sedan åt sidan på en tallrik.
I samma stekpanna, fräs hacket av kassler och lök i en klick smör så att löken mjuknar.
Tillsätt dragon och paprikapulver. Tillsätt vinet i din varma panna. Låt småkoka någon minut.
Tillsätt sedan vatten och grädde (eller matlagningsgrädde) samt chilisås. Reducera ner och smaka av med svartpeppar och ev salt
Vill man ha mer sås kan man späda ut med mer grädde av önskad sort.


Dryga 5 min innan servering lägger du i kassler skivorna och den vätska som bildats på tallriken i pannan så det får gå med såsen.

Servera med ris eller pressad potatis och en sallad.

Tips! Fryser in vitt vin i glasburk, bara att skeda åt sig den mängd som behövs.

Recept

2 reaktioner på ”Kassler i Bergakungens sås

  1. Robert Appelskog 21 april, 2021 / 19:02

    Hejsan Britta,
    Har följt din blogg i många år. Denna rätt har jag lagat många gånger och åt den senast i måndags, roligt att se att även du har gjort denna. En stor favvo i min menysamling. Jobbar själv som kock på förskola och kommer att köpa husbil när jag går i pension om nio år…

    Tack för fina rese och mat blogg som ni gjort

    Trevlig kväll

    //Robert

    • brigranis 22 april, 2021 / 07:46

      Hej, kul att få respons! Första gången för mig med denna maträtt, ska testa med rökt skinka på nästa gång. Är med i en matgrupp där liknande recept las ut och jättemånga kommentarer så det är tydligen populärt. Jag har också jobbat i ett litet förskolekök i många år. Vi gillar husbilslivet, har en ”plåtis” nu och trivs med den. Vi saknar att inte kunna åka utomlands i år. Du har några år kvar men bra att veta vad man vill! Ha det gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.