Festlig fläskfilégratäng

5-6 portioner
700 g putsad fläskfilé
140 g bacon, strimlat
smör till stekning
1 röd paprika
1 liten purjolök
15 st körsbärstomater (150 g)
1 dl riven gratängost
1/2 tsk paprikapulver, rökt
salt & svartpeppar

Gratängensås:
2 dl grädde
2 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
eller Zeta, vitt matlagningsvin (hade jag)
3 msk kalvfond
100 g philadelphiaost- vitlök&örter
ca 2 msk ljus maizenaredning, strö

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär det putsade köttet i skivor och stek i smör, salta och peppra. Stek bacon och krydda med rökt paprikapulver. Tärna paprikan, strimla purjolöken och fräs tillsammans med baconet utan att det tar färg. Tillsätt de halverade tomaterna och fördela i en ugnsform.

Gratängsåsen:
Koka upp vatten, grädde, vin och kalvfond. Låt sjuda i 5 minuter, samtidigt som du strör över ljus maizenaredning. Klicka ner philadelphiaosten och låt smälta ner i såsen. Salta och peppra. Häll såsen över kött-grönsaksblandningen. Strö över riven ost och gratinera 15-20 minuter.

Servera med hasselbackspotatis, råstekt potatis, pasta eller ris.

Recept! med ändringar!

Hasselbackspotatis 
8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 msk ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 25 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.