Plocka Stäitche-Plockad stek

En maträtt jag kommer ihåg från min barndom 1950-60 talet. Serverades vid bröllop och begravningar. Här gjorde jag på högrev men vilt och fläskkött funkar säkert lika bra.

6 portioner
1 kg nötkött – benfritt, av högrev eller märgpipa
1 gul lök
1 morot – medelstor
ca 1 msk salt
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
ca 8 dl vatten(så att köttet täcks)

Gör så här:
Skölj köttet och lägg i kastrull, fyll med vatten så att köttet täcks och koka upp. Skumma flera gånger!
Skala lök och morot. Tillsätt dem samt salt och kryddor.

Låt köttet sjuda på svag värme under lock minst 2 – 2 1/2 timme tills köttet är riktigt mört.

Ugn: 225 grader ca 30 minuter.

Ta upp köttet och låt det svalna något så att du kan dra isär köttet med gaffel.
Lägg köttet i en ugnsform. Tillsätt hackad rå lök, (några vitlöksklyftor), kryddpepparkorn, grovmalen svartpeppar, (rökt paprikapulver) och ev. salt.

Häll buljongen över (till 3/4 delar av köttet) och sen in i ugnen. Ta ut och rör om efter halva tiden, tillsätt mera buljong vid behov.

Servera med potatismos eller kokt potatis.

Buljongen som blir över fryser jag in och använder i soppa eller sås!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.