Himmelsk gryta med fläskfilé

Var observant med salt i denna rätt!

4 – 5 portioner
1 fläskfilé, ca 600 g putsad
1 paket bacon, ca 140 g
5 stora champinjoner
1/2 paprika, röd eller grön
1 lök
2 klyftor vitlök
Smör/olja att steka i
2 dl crème fraîche, 34%
1 dl grädde
1 1/2 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 msk oxfond
1 msk tomatpuré
1/2-1 tsk sambal oelek
2 msk ljus maizenaredning, strö
lite salt & peppar

Skär fläskfilén i tunna skivor. Strimla bacon. Finhacka löken. Tärna paprikan. Dela champinjonerna i mindre bitar om de är stora. Bryn fläskfilén på hög värme i en stekgryta eller stor traktörpanna.

Lägg fläskfilén åt sidan medan du fräser bacon, pressad vitlök, lök, paprika och champinjoner. Låt tomatpurén fräsa med mot slutet. Lägg ner fläskfilén igen och tillsätt vatten, crème fraiche, grädde, soja, oxfond och sambal oelek efter vilken styrka som önskas. Låt puttra tills fläskfilén är helt klar, ca 15 minuter. För en tjockare sås, red av med ljus maizenaredning, strö. Koka en stund. Smaka av med salt & peppar.

Servera fläskfilégrytan med klyftpotatis, ris eller pasta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.